>

Tentoonstelling Half Empty door curator Jeroen Bosch tijdens Kunstweekend Charlois

Op 20 locaties is tijdens ‘This could be Rotterdam or anywhere’ kunst te beleven in Rotterdam Charlois. Meer dan 100 kunstenaars van binnen en buiten Rotterdam tonen hun werk in performances, tentoonstellingen en voorstellingen. Op bijzondere locaties in het havengebied van Charlois, in leegstaande winkels, ateliers, woonkamers, galeries en binnentuinen in en rond de middeleeuwse dorps- kern van de wijk Oud-Charlois. Er is een randprogramma met workshops, concerten, feesten en film.

lees verder >>

Middenformaat

In 1997 schonk Josien me voor enkele jaren haar Hasselblad middenformaat camera in bruikleen. De eerste reis waarop ik deze camera meenam ging naar Israel. Later fotografeerde ik ermee in Polen, Thailand, Vlaanderen en Engeland. Van slechts een paar opnamen heb ik destijds afdrukken laten vervaardigen, de rest herinnerde ik me alleen maar van de contactvellen.

Pas onlangs ben ik begonnen met het scannen van dit materiaal. Ik verbaasde me daarbij over de aard van het beeld. Dat zit hem mogelijk in de beperkte dynamiek van de camera. De camera is relatief zwaar en het magazijn telt niet meer dan 12 opnamen. Het verwisselen van een rolletje is tijdrovend. De lichtmeting vindt handmatig plaats en het kadreren en scherpstellen gaat spiegelverkeerd. Geen camera dus voor snapshots maar met als mogelijk belangrijkste voordeel dat door het zoekersysteem de afstand tot het gefotografeerde verder lijkt dan deze daadwerkelijk is. Een grotere intimiteit met geportretteerden heb ik met andere, moderner camera’s nimmer meer weten te realiseren. En gezien het beperkt aantal opnamen per rol, is de compositie overwegend opvallend zorgvuldig.

In de komende tijd wil ik hier steeds een deel van het materiaal publiceren. Ik zal dat in willekeurige volgorde doen aan de hand van het gescande en bewerkte materiaal. Met dank aan Josien voor de ruimhartige bruikleen!

Hasselblad -3

 

Zoeken


Follow Aldus Projecten on Twitter